Friday, May 31, 2019

L’edat d’inici en el tabaquisme es relaciona amb l’augment de la mortalitat dels fumadors

Notícies de l'IMIM

Una persona que comenci a fumar als 12 anys té més risc de  mortalitat i de patir una malaltia cardiovascular que una que ho hagi fet a partir dels 18. Així ho conclou un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), metges de l'Hospital del Mar i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV)

El treball l'han liderat el Dr. Roberto Elosua, coordinador del Grup d'Epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM, el Dr. Jaume Marrugat, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública d'aquesta institució i el Dr. Albert Clarà, cap del Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar.

En ell s'ha seguit durant més de 7 anys a un grup de 4.499 persones adultes, amb edats entre els 25 i els 79 anys, de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), fumadores o que havien fumat (es repartien gairebé al 50% entre els dos grups). S'ha analitzat si durant aquest període han desenvolupat una malaltia cardiovascular, han mort per aquest motiu o per qualsevol altre motiu. Segons les dades del seguiment, durant aquests 7 anys van morir 361 persones i 210 van presentar una malaltia cardiovascular, com ara un infart de miocardi, angina de pit o ictus cerebral. 

 

Referència:
Fa-Binefa M, Clará A, Pérez-Fernández S, Grau M, Dégano IR, Marti-Lluch R, Ramos R, Marrugat J, Elosua R. Early smoking-onset age and risk of cardiovascular disease and mortality. Preventive Medicine 2019; May 2. pii: S0091-7435(19)30161-6. doi: 10.1016/j.ypmed.2019.04.022.

Més informació:
Web de l'IMIM

 

 

Back

Comments: