dimarts 10 de març de 2020

Revelen com impacta l'ambient a les infeccions víriques de les plantes

Notícia de l'IBE

Un equip de recerca liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF), i amb la participació del Centre de Biotecnologia i Genòmica de Plantes (CBGP) de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), ha identificat com influeixen l'hàbitat i l'estacionalitat a les infeccions per virus de les plantes. L'estudi, que publica la revista Nature Ecology and Evolution, presenta un nou model matemàtic capaç d'explicar l'evolució de les interaccions virus-planta dels ecosistemes mediterranis tenint en compte les fluctuacions ambientals en cada cas. La recerca podria ser clau per a preveure i mitigar l'impacte del canvi climàtic i l'escalfament global en la propagació de les infeccions víriques de les plantes en el futur.

Un ecosistema és un sistema biològic format per una comunitat d'organismes vius i l'entorn en que viuen. En aquesta nova era de globalització, els ecosistemes de tot el planeta estan cada vegada més interconnectats. Les plantes i els virus de tot el món viatgen i, per tant, augmenten les seves taxes de difusió. Un exemple són les espècies invasores que es poden trobar a tot el món (com l’atzavara), els virus que viatgen juntament amb elles i també les noves oportunitats per que els virus locals infectin més espècies de plantes.

 

Referència:
Valverde S. et.al. 'Coexistence of nestedness and modularity in host–pathogen infection networks'; Nature Ecology and Evolution. DOI: doi.org/10.1038/s41559-020-1130-9.

Més informació:
IBE website

Tornar

Comentaris: