dijous 17 de maig de 2012

FPM: B·Debate i la Fundació Pasqual Maragall promouen l’anàlisi de les més innovadores metodologies de recerca transformativa i la seva aplicació en l’àmbit de les ciències de la vida

Noticia de la FPM

"Cal trobar formules per compatibilitzar el model de recerca convencional, que evita els riscos, amb d'altres que donin cabuda a idees trencadores i innovadores, que poden obrir nous camins i trencar fronteres en l'àmbit de la biomedicina o de qualsevol ciència", Jordi Camí, director de la fundació.

Ahir al matí es van inaugurar a CosmoCaixa les jornades de debat "Good Practices for Fostering Transformative Research in Health and Life Sciences", coorganitzades per B·Debate International Center for Scientific Debate Barcelona-impulsat per Biocat i l'Obra Social "la Caixa"- i la Fundació Pasqual Maragall (FPM).

L'acte de inauguració ha comptat amb la participació d'Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència, Investigació i Medi Ambient de la Fundació "la Caixa", Montserrat Vendrell, directora general de Biocat i Jordi Camí, director general de la Fundació Pasqual Maragall (FPM) i director científic de les jornades.

"Creiem que, davant l'estancament de la recerca biomèdica en algunes àrees, com les malalties neurodegeneratives, és necessari oferir noves oportunitats i assajar idees alternatives i enfocaments innovadors- ha declarat el doctor Jordi Camí. El model de recerca transformativa engloba des del plantejament de preguntes que qüestionen els límits d'un determinat àmbit científic fins el desafiament del coneixement vigent, mitjançant aproximacions no convencionals. Es tracta d'un model que possibilita l'aparició de nous àmbits de recerca, el desenvolupament d'instrumentació que permeti observacions que abans no eren possibles o el descobriment de nou coneixement".

Segons el Dr. Camí, "cal trobar formules per compatibilitzar el model de recerca convencional, que evita els riscos, amb d'altres que donin cabuda a idees trencadores i innovadores, que poden obrir nous camins i trencar fronteres en l'àmbit de la biomedicina o de qualsevol ciència". La Fundació Pasqual Maragall, que presentarà en aquestes jornades el seu programa de recerca transformativa, considera necessari "afegir aquesta aproximació al camp de les neurociències, ja que el repte de la manca de solucions adequades a la malaltia d'Alzheimer necessita de la generació de nou coneixement".

Enric Banda ha destacat "el compromís de la Fundació "la Caixa" amb la recerca en el camp de la biomedicina i més concretament en l'àmbit de les malalties neurodegeneratives". Remarcant que "la recerca transformativa és el futur i és necessari que tant entitats públiques com fundacions privades recolzin aquest tipus de recercainnovadora i revolucionària".

Segons Montserrat Vendrell, "es necessiten innovacions radicals en l'àmbit de la biomedicina per arribar a solucions inimaginables amb la recerca convencional" i ha recordat "la importància del debat entre experts de disciplines científiques diverses, com a mètode de generar coneixement per adreçar els reptes socials d'avui dia", destacant que "per primer cop a Barcelona es reuneixen alguns dels experts i organismes de finançament de la recerca transformativa més importants a nivell mundial, como ara el Howard Hughes Medical Institute o National Institute of Health", institucions pioneres en la recerca "d'alt risc, alt retorn".

Per primer cop a Barcelona, durant les jornades d'avui i demà, es reuneixen rellevants experts internacionals per analitzar quins són els diferents marcs estratègics per l'impuls de la recerca transformativa, els casos d'èxit existents i els mètodes de finançament de la recerca transformativa, així com l'aplicació d'aquest tipus de recerca en l'àmbit de les ciències de la vida i en malalties com ara l'Alzheimer. Entre els casos d'èxit trobem exemples com els de la Fundació Volkswagen o el projecte "Reading minds with computers" del Wellcome Trust Centre for Neuroimagingat University College London.

A més de la Fundació Pasqual Maragall, a les jornades participen algunes de les institucions de major rellevància internacional en el camp de la recerca biomèdica, que ja han aconseguit casos d'èxit mitjançant les metodologies de recerca transformativa. Entre aquestes institucions podem trobar el Howard Hughes Medical Institute (HHMI), el National Institutes of Health (NIH), el Wellcome Trust i l'European Research Council.

Tornar

Comentaris: